Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka zupa z pieczonej dyni

Szybka zupa z pieczonej dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3509

Dodano:

Odsłon: 325

Szybka zupa z pieczonej dyni jest naprawdę bardzo szybka – pod warunkiem, że masz w domu rozmaite “gotowce”, o których od dawna piszę i zachęcam do ich przygotowywania. Jeśli nie – proces gotowania zupy nieco się wydłuży, jednak nadal będzie to prosta i nieskomplikowana potrawa. Idealna na jesienny czy zimowy dzień – rozgrzewa i wprawia w dobry humor za sprawą użytych przypraw i słonecznego koloru.

Składniki

  • 600 g upieczonej dyni
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki masła klarowanego (weganie mogą je zastąpić nierafinowanym olejem kokosowym)
  • 1/3 – 1/2 puszki mleka kokosowego (takiej o pojemności 400 ml)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • około 1 łyżeczki soli (a tak naprawdę – do smaku)
  • opcjonalnie – 1 ugotowany ziemniak – użyłam go, bo mi została taka sierota po krojeniu sałatki jarzynowej, za dużo ziemniaków ug
  • opcjonalnie – coś ostrego do podania: krążki chili, sos sriracha itp.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę podsmaż na lekko złoto na maśle klarowanym (oleju kokosowym).

  2. Umieść w garnku bulion, dynię, mus jabłkowy, wszystkie przyprawy i podsmażoną cebulkę (oraz opcjonalnie – ugotowanego ziemniaka – u mnie był wynikiem sprzątania lodówki), zagotuj i zmiksuj.

  3. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gorącą zupę rozlej do miseczek i podawaj. Możesz przybrać ją jakimiś ostrymi elementami, jeśli biesiadnicy lubią jadać pikantne potrawy, nie jest to jednak niezbędne. Zupa jest wystarczająco aromatyczna i dobrze przyprawiona, nie spodziewaj się mdłego smaku!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń