Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem wiem, że to kolejny barszcz w mojej kolekcji, ale nic nie poradzę na to, że tak uwielbiamy z Mężem tę zupę :) Ta wersja akurat powstała całkiem przez przypadek, przy myciu lodówki znalazłam w niej 2 duże, schowane między innymi warzywami buraczki, które musiałam jak najszybciej zużyć, inaczej musiałyby wylądować w koszu. Barszcz z tego przepisu wychodzi niesamowicie pyszny, ma piękny, malinowy kolor, może być podawany na zimno jak i na ciepło (gorący barszcz zważy śmietankę!). Z podanych proporcji zupy wystarczy na 4 solidne porcje :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27674
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27674
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Składniki
Buraki i marchew obieramy, z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i stawiamy na pełnym gazie, ale tylko do momentu zawrzenia. Garnek z barszczem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.
Z barszczu wyciągamy ugotowane warzywa. Buraki scieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy.
Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i kwaśną śmietaną. Od tego momentu barszczu nie można już zagotować, bo śmietana może się zważyć. Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami - pokrojonymi lub utłuczonym, na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO :)
zdj