Do góry

Zupy Przepis na:

Szybkie flaki z boczniaków

Szybkie flaki z boczniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 5181

Dodano:

Odsłon: 2674

Pyszna zupka przeze mnie wyhodowanych boczniaków.

Składniki

  • 1 kg boczniaków
  • Wywar rosołowy wołowy lub inny
  • 1 duża marchew
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listy laurowe
  • 1 ½ łyżki maggi
  • Majeranek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Marchew obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do wywaru rosołowego.

  2. 2. Grzyby kroimy w paseczki podłużne, również dodajemy do wywaru i dolewamy wody, jeżeli za mało mamy wywaru.

  3. 3. Doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i maggi, gotujemy około 30 minut.

  4. 4. Po tym czasie rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i hartując dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i 5 minut gotujemy.

  5. 5. Zupa gotowa.
    6.. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń