Do góry

Zupy Przepis na:

Tradycyjna zupa rybna

Tradycyjna zupa rybna

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 160

Dodano:

Odsłon: 1300

Zupa rybna to danie dla osób lubiących niepowtarzalne smaki. Zwykle gotuje się ja z rybich głów, jednak ja wolę przygotować ją całej ryby, by później cząstki ryby dodać do zupy.

Składniki

  • 1 kg sprawionego pstrąga
  • 1 marchewka, 1 pietruszk,a ¼ selera, ½ pora
  • gotowy groszek ptysiowy
  • ok. 1 l wody
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjna zupa rybna

Przygotowanie

  1. Z ryby oraz włoszczyzny gotujemy na niewielkim ogniu wywar. Najlepiej w odkrytym naczyniu, by zupa nie zmętniała. Gotujemy do czasu, aż ryba stanie się miękka, uważając jednak by się nie rozgotowała. Następnie wyciągamy rybę, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Z ryby usuwamy ości i rozdrabniamy na cząstki. Warzywa i rybę ponownie wrzucamy do wywaru. Zupę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

  2. Na talerz nakładamy groszek ptysiowy i zalewamy gorącą zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń