Do góry

Zupy Przepis na:

Uśmiech jesieni...zupa dyniowa.

Uśmiech jesieni...zupa dyniowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 814

Dodano:

Odsłon: 2667

Już pokazuje się w sprzedaży tegoroczna dynia. Ale zimą i wiosną można kupić dynię piżmową. Więc sezon na wyśmienitą zupę dyniową wydłuży się bardzo . Zupę dyniową można zrobić w dwojaki sposób. Z dyni surowej i dyni pieczonej. Drugi sposób jest bardziej czasochłonny. Różnica tkwi tylko w przygotowanej dyni.

Składniki

  • Dynia około 1,5 kg
  • kawałek około 7 cm imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 1 ostra papryczka
  • 1 cytryna, 1 limonka, pestki dyni
  • grzanki przygotowane domowym sposobem czyli pokrojona w kostkę bułka , pokropiona oliwą i posypana solą i granulowanym czosnkie
  • kawałek twardego koziego sera
  • bulion mięsno - warzywny
  • warzywa z bulionu
  • 2 łyżki masła.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Uśmiech jesieni...zupa dyniowa.

Przygotowanie

  1. Dynie wydrążamy , dzielimy na kawałki i pieczemy w piekarniku do momentu gdy będzie miękka.

  2. Z warzyw i mięsa przygotowujemy bulion.

  3. Na tarce ścieramy imbir i czosnek i wraz z upieczoną dynią i warzywami z bulionu wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojony mały kawałek papryczki chili. Zalewamy bulionem.
    Dodajemy skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 limonki( cytrusy muszą być starannie umyte.
    Gotujemy około 1/2 godziny.
    Dodajemy 2 łyżki masła.
    Zupę miksujemy



  4. Na patelni prażymy pestki dyni.
    Ser ścieramy na tarce jarzynówce.
    2 plasterki cytryny i 2 plasterki limonki kroimy na ćwiartki.
    Papryczkę drobno kroimy.

    Wszystkie składniki włącznie z grzankami podajemy oddzielnie na talerzykach.

    Zupę podajemy w miseczce. A każdy domownik wrzuca sobie ulubione dodatki.
    Ja wrzuciłam sobie wszystkie oprócz grzanek. Nie znoszę grzanek w zupie. Ale uwielbiam je chrupać i popijać zupą.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń