Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już pokazuje się w sprzedaży tegoroczna dynia. Ale zimą i wiosną można kupić dynię piżmową. Więc sezon na wyśmienitą zupę dyniową wydłuży się bardzo . Zupę dyniową można zrobić w dwojaki sposób. Z dyni surowej i dyni pieczonej. Drugi sposób jest bardziej czasochłonny. Różnica tkwi tylko w przygotowanej dyni.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 138
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 434
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 138
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 434
Składniki
Dynie wydrążamy , dzielimy na kawałki i pieczemy w piekarniku do momentu gdy będzie miękka.
Z warzyw i mięsa przygotowujemy bulion.
Na tarce ścieramy imbir i czosnek i wraz z upieczoną dynią i warzywami z bulionu wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojony mały kawałek papryczki chili. Zalewamy bulionem. Dodajemy skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 limonki( cytrusy muszą być starannie umyte. Gotujemy około 1/2 godziny. Dodajemy 2 łyżki masła. Zupę miksujemy
Na patelni prażymy pestki dyni. Ser ścieramy na tarce jarzynówce. 2 plasterki cytryny i 2 plasterki limonki kroimy na ćwiartki. Papryczkę drobno kroimy. Wszystkie składniki włącznie z grzankami podajemy oddzielnie na talerzykach. Zupę podajemy w miseczce. A każdy domownik wrzuca sobie ulubione dodatki. Ja wrzuciłam sobie wszystkie oprócz grzanek. Nie znoszę grzanek w zupie. Ale uwielbiam je chrupać i popijać zupą.
Smacznego!!!