Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś moją wegetariańską zupę buraczaną - zupę typowo jesienną, rozgrzewającą i bardzo smaczną.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Zupę zaczynamy od przygotowania buraków, które myjemy, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę od zawrzenia. Ugotowane buraki wyciągamy z wody na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie przygotowujemy zupę. Kroimy cebulę w kosteczkę i przysmażamy ją na oliwie, wraz z łyżką masła, w średnim garnku, do zeszklenia. Gdy smaży się cebula - obieramy marchewki, myjemy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do smażącej się cebuli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i czarnuszkę. Następnie obieramy pietruszkę i seler, myjemy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do warzyw w garnku i wszystko razem smażymy. Dodajemy też umyty i pokrojony drobno por. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do gara i smażymy. Zalewamy ok. 2 litrami wody, możemy posolić, dodać pieprzu, łyżkę sosu sojowego, przyprawę eko-do rosołu i gotujemy w ten sposób przez ok. 15 minut. Następnie ściągamy zupę z ognia, dodajemy do niej utarte buraki, wlewamy łyżkę octu (ALE ZUPA NIE MOŻE SIĘ JUŻ GOTOWAĆ, BO STRACI KOLOR), dodajemy też ok. 80 ml śmietanki 30% (ponieważ NIGDY nie waży się w zupie), jeszcze tylko majeranek i pyszna jesienna zupa gotowa :-) Smacznego :-)