Do góry

Zupy Przepis na:

Wiejska zalewajka

Wiejska zalewajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2465 Ocena: 16720

Dodano:

Odsłon: 997

Rozgrzeje i wzmocni organizm.

Składniki

  • Ziemniaki 5 szt.
  • Grzyby suszone ½ szklanki
  • Żur 1 szklanka
  • Śmietana 18% ½ szklanki
  • Boczek lub słoninę 5 dag
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • Posiekany koperek lub pietruszka 1 łyżka
  • Cebula biała 1 szt.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiejska zalewajka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Włoszczyznę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, dodać grzyby i zalać 6 szklankami wody, posolić do smaku i gotowa prze pół godziny. Boczek pokroić, wytopić i zrumienić na niej posiekaną cebulę. Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Zaciągnąć śmietaną, wlać żur i przed podaniem okrasić przysmażonym boczkiem i posypać zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń