Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4924
Dodano: 26.12.2011
Odsłon: 31038
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do dużego garnka wkładamy obraną i pokrojoną włoszczyznę (poza cebulą), karpie kręgosłupy i dobrze oczyszczone głowy (Uwaga: najpierw należy usunąć z nich oczy i skrzela). Zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogniu, zagotowujemy i następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 godzinki.
W trakcie gotowania należy ciągle zbierać z wierzchu "szumy". Na pół godziny przed końcem dodajemy opieczone na palniku cebule. Zupę przecedzamy przez gęste sito i doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy grzanki i zalewamy gorącą zupą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

kuchareczka89 24 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Zupa jest wyśmienita. Mimo, że do tej pory budziła we mnie obrzydzenie i niechęć, to po jej spróbowaniu - jestem jak najbardziej na tak! :) Chociaż chyba wolałabym, żeby ktoś mi ją przyrządzał ;)4 Kto głosował? | Odpowiedz

etiudka74 12 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Jest to najlepsza zupa w roku i wyjątkowa- bo czeka się na nią cały rok--jest przepyszna i co najważniejsze uwielbiają ja dzieci.13 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 28 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
helen4, podejrzewam, że nigdy nie kosztowałaś takiej zupy a obrzydzenie budzi w Tobie fakt, że jest ona gotowana na odpadach z ryb. Sama miałam wątpliwości jak coś takiego może smakować, ale przemogłam się i nie żałuję - od tego roku będzie to u nas potrawa otwierająca wigilijna kolację. Proponuję najpierw spróbować, a później komentować :) Pozdrawiam :)13 Kto głosował? | Odpowiedz

shila27 28 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam taką zupę i czekam na nią cały rok,chociaż karpia nie jem wcale:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

helen4 27 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
obrzydliwe!!! nie podałabym nikomu!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz