Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, aromatyczny wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie z domowymi uszkami z grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia :)
Uszka:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Wodę odlać, a grzyby zalać czystą wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć z wody. Posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, doprawić solą i cukrem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę połączyć z grzybami. Farsz doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszać z białkiem, łyżką oleju i tartą bułką. Odstawić do przegryzienia.
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robicie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i za pomocą kieliszka (np. do czerwonego wina) wykrawać koła. Nakładać farsz i lepić jak pierogi. Końce zlepiać i formować uszka. Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Barszcz czerwony: Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.
Przepis na domowy zakwas: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-zakwas-na-barszcz-czerwony,194585,ola1984.html
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 162
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 403
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 249
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4216
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 162
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 403
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 249
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4216
Składniki
Uszka: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Wodę odlać, a grzyby zalać czystą wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć z wody. Posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, doprawić solą i cukrem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę połączyć z grzybami. Farsz doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszać z białkiem, łyżką oleju i tartą bułką. Odstawić do przegryzienia. Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robicie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i za pomocą kieliszka (np. do czerwonego wina) wykrawać koła. Nakładać farsz i lepić jak pierogi. Końce zlepiać i formować uszka. Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Barszcz czerwony: Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.
Przepis na domowy zakwas: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-zakwas-na-barszcz-czerwony,194585,ola1984.html
Przepisy Zupy
Zupy
Pyszne Shio Ramen
Zupy
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Zupy
Zupa ziemniaczana z brokułami
Zupy
Rosół z chrzanem i imbirem
Pyszne Shio Ramen
Pyszne Shio Ramen prosto z serca polskiej kuchni. Danie zajmuje trochę czasu...
Odsłon: 30
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker. W zeszły...
Odsłon: 52