Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna w pełni, więc stragany warzywne uginają się od świeżych warzyw. Do tego upalna pogoda sprawia, że nie ma się ochoty na jakieś mocno kaloryczne dania. Dlatego dzisiaj zapraszam na lekką, ale jednocześnie sycącą zupę warzywną, w której główną rolę odgrywa fasolka szparagowa i brukselka. Trzeba się przy niej trochę napracować, ale opłaca się. Z powodzeniem można przygotować więcej i mieć na kilka dni, zwłaszcza, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9699
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1131
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4478
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9699
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1131
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4478
Składniki
Kości wieprzowe umyć. Gotować do miękkości w wodzie doprawionej z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Końcówki fasolki szparagowej odciąć, a następnie pokroić ją na kawałki. Por pokroić w krążki. Ugotowane kości wyjąć z wywaru, zebrać szumowiny, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać marchew, pietruszkę i seler, całość gotować. Po pewnym czasie dorzucić fasolkę, ziemniaki, por i brukselki w całości (jeśli są duże można pokroić), dolać wody wedle uznania. Wszystkie warzywa gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i dokładnie wymieszać.
Smacznego !
:)