Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wieńcu adwentowym świeci się już trzecia świeczka, więc to najwyższa pora aby przygotować zakwas na wigilijny barszcz. Robię go co roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Przekonajcie się sami. Zapraszam
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 112
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2188
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4021
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 54
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1423
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 112
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2188
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4021
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 54
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1423
Składniki
Buraki dobrze umyć, a następnie pokroić na cienkie plastry. Główkę czosnku przekroic na pół. Pozostałą część obrać. Cebulę pokroić w pióra. Zagotować wodę z solą, pozostawić do wystudzenia.
Do dużego słoika (dobrze umytego i wyparzonego) włożyć cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe (2szt.). Następnie ciasno układać plastry buraków, pomiędzy nimi dokładać połowę główki czosnku i obrane ząbki czosnku, pieprz ziarnisty, pozostałe ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać zimną wodą z solą. Przykryć gazą albo ręcznikiem papierowym papierowym. Pozostawić w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Zakwas gotowy jest po ok. 10-13 dniach. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
:)