Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wieńcu adwentowym świeci się już trzecia świeczka, więc to najwyższa pora aby przygotować zakwas na wigilijny barszcz. Robię go co roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Przekonajcie się sami. Zapraszam
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Buraki dobrze umyć, a następnie pokroić na cienkie plastry. Główkę czosnku przekroic na pół. Pozostałą część obrać. Cebulę pokroić w pióra. Zagotować wodę z solą, pozostawić do wystudzenia.
Do dużego słoika (dobrze umytego i wyparzonego) włożyć cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe (2szt.). Następnie ciasno układać plastry buraków, pomiędzy nimi dokładać połowę główki czosnku i obrane ząbki czosnku, pieprz ziarnisty, pozostałe ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać zimną wodą z solą. Przykryć gazą albo ręcznikiem papierowym papierowym. Pozostawić w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Zakwas gotowy jest po ok. 10-13 dniach. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
:)