Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wieńcu adwentowym świeci się już trzecia świeczka, więc to najwyższa pora aby przygotować zakwas na wigilijny barszcz. Robię go co roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Przekonajcie się sami. Zapraszam
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5849
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8965
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8214
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5622
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5849
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8965
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8214
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5622
Składniki
Buraki dobrze umyć, a następnie pokroić na cienkie plastry. Główkę czosnku przekroic na pół. Pozostałą część obrać. Cebulę pokroić w pióra. Zagotować wodę z solą, pozostawić do wystudzenia.
Do dużego słoika (dobrze umytego i wyparzonego) włożyć cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe (2szt.). Następnie ciasno układać plastry buraków, pomiędzy nimi dokładać połowę główki czosnku i obrane ząbki czosnku, pieprz ziarnisty, pozostałe ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać zimną wodą z solą. Przykryć gazą albo ręcznikiem papierowym papierowym. Pozostawić w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Zakwas gotowy jest po ok. 10-13 dniach. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
:)