Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta coraz bliżej pora pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek wielkanocny. Przyznaję dawno temu kupowałam, kiedy zrobiłam domowy zakwas stwierdziłam nigdy więcej ze sklepu. Zakwas przygotowałam na mące żytniej razowej. Zakwas pięknie pachnie, jest aromatyczny i możemy go przechowywać w lodówce.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 20
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2004
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 20
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2004
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Do słoika wlewamy zakwas, dodajemy mąkę, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawiamy w ciepłym miejscu na blacie kuchennym i codzienne mieszamy . Sprawdzamy zapach i smak, czy jest wystarczająco kwaśny. Zakwas kisi się około 4-5 dni. Zakwas przecedzamy przez sito do słoika, wstawiamy do lodówki.(