Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta coraz bliżej pora pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek wielkanocny. Przyznaję dawno temu kupowałam, kiedy zrobiłam domowy zakwas stwierdziłam nigdy więcej ze sklepu. Zakwas przygotowałam na mące żytniej razowej. Zakwas pięknie pachnie, jest aromatyczny i możemy go przechowywać w lodówce.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 18579
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8825
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 679
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8383
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 18579
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8825
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 679
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8383
Składniki
Do słoika wlewamy zakwas, dodajemy mąkę, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawiamy w ciepłym miejscu na blacie kuchennym i codzienne mieszamy . Sprawdzamy zapach i smak, czy jest wystarczająco kwaśny. Zakwas kisi się około 4-5 dni. Zakwas przecedzamy przez sito do słoika, wstawiamy do lodówki.(