Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta coraz bliżej pora pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek wielkanocny. Przyznaję dawno temu kupowałam, kiedy zrobiłam domowy zakwas stwierdziłam nigdy więcej ze sklepu. Zakwas przygotowałam na mące żytniej razowej. Zakwas pięknie pachnie, jest aromatyczny i możemy go przechowywać w lodówce.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 305
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 107
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 490
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 305
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 107
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 490
Składniki
Do słoika wlewamy zakwas, dodajemy mąkę, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawiamy w ciepłym miejscu na blacie kuchennym i codzienne mieszamy . Sprawdzamy zapach i smak, czy jest wystarczająco kwaśny. Zakwas kisi się około 4-5 dni. Zakwas przecedzamy przez sito do słoika, wstawiamy do lodówki.(