Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka

Zalewajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 900

Dodano:

Odsłon: 7521

Zupa na maślance, z dodatkiem boczku. Smacznego.

Składniki

  • Zestaw warzyw bez kapusty lub mieszanka mrożona np. warzywa w paski
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 - 150 g boczku
  • 1 łyżka masła
  • Koperek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 1 - 1,5 szklanki maślanki
  • Sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu np. wołowego ( może być z kostki )
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy boczek.
    Warzywa zalewamy bulionem np. wołowym, dodajemy podsmażony boczek z cebulką, sól, pieprz, liście i ziele angielskie, gotujemy ok. 30 minut do miękkości warzyw.
    Śmietanę mieszamy z maślanką i zaciągamy zupę, posypujemy świeżym koperkiem.
    Można też zrobić bardziej kremową, mieszając śmietanę z łyżką mąki, a później dolać maślankę.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń