Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zalewajka z grzybami to idealna propozycja na sycący i rozgrzewający obiad. Delikatne pieczarki, pożywne ziemniaki i lekko orzechowy smak kaszy bulgur doskonale łączą się w kremowej zupie. W prostocie kryje się bogactwo smaku, dlatego przygotuj od razu podwójną porcję.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć drobno posiekanego pora oraz goździki. Podsmażaj, aż por zmięknie, a całość zacznie ładnie pachnieć. Następnie wrzuć pieczarki (lub grzyby leśne) pokrojone w półplasterki i podsmażaj ok. 5-7 minut, aż puszczą sok. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę bulgur. Dalej przesmażaj kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej wodę lub dodaj więcej masła. Następnie zalej wodą lub bulionem (ok. 1,5 l), dorzuć liść laurowy i ziele angielskie, zamknij pokrywę i gotuj zupę na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy.
Do szklanki lub miseczki nalej chochelkę gorącej zupy, zahartuj śmietanę i wlej mieszaninę do wywaru. Dopraw solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Pozwól zagotować i wyłącz.
Gotową zalewajkę z grzybami podawaj na gorąco. Koniecznie udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.