Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4035
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415837
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2705
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4035
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415837
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2705
Składniki
Wszystkie warzywa myjemy, usuwamy skórki z tych, które należy obrać i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy i zalewamy wodą do połowy wysokości zawartości garnka.
Gotujemy pod przykryciem i od czasu do czasu mieszamy.
Gdy soczewicą zmięknie, a pozostałe składniki będą rozgotowane odstawiamy zupę do wystygnięcia.
Gdy osiągnie letnią temperaturę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie w ramach potrzeby i gustu doprawiamy solą i pieprzem.
Przelewamy znów do garnka i podgrzewamy, aby nadawała się do podania.
Na talerzu lub miseczce dekorujemy śmietaną i oliwą. Można podawać z grzankami lub prażonym słonecznikiem.