Do góry

Zupy Przepis na:

Zielona zupa krem

Zielona zupa krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 205

Dodano:

Odsłon: 479

Sycąca bomba witaminowa.

Składniki

  • Brokuł (1 sztuka)
  • Szpinak w liściach (100-150g)
  • Ziemniaki (3 sztuki)
  • Por (1 sztuka)
  • Cukinia (1/2 sztuki)
  • Groszek konserwowy (1 puszka)
  • Soczewica zielona (1/2 szklanki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Natka pietruszki (1 pęczek)
  • Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, majeranek, pieprz i sól)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zielona zupa krem

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa myjemy, usuwamy skórki z tych, które należy obrać i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy i zalewamy wodą do połowy wysokości zawartości garnka.

  2. Gotujemy pod przykryciem i od czasu do czasu mieszamy.

  3. Gdy soczewicą zmięknie, a pozostałe składniki będą rozgotowane odstawiamy zupę do wystygnięcia.

  4. Gdy osiągnie letnią temperaturę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie w ramach potrzeby i gustu doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Przelewamy znów do garnka i podgrzewamy, aby nadawała się do podania.

  6. Na talerzu lub miseczce dekorujemy śmietaną i oliwą. Można podawać z grzankami lub prażonym słonecznikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń