Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1054 Ocena: 7284

Dodano:

Odsłon: 922

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszcz taki jak mama robiła nam w dzieciństwie a przede wszystkim z buraczków tegorocznych które robiłam w słoiki na zimę

Składniki

  • 2 kości schabowe na zupę,
  • 100 g mieszanki warzywnej słupki marchew i pietruszka,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka liści lubczyka - magii,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 słoik od dżemu buraczków tartych,
  • 150 ml śmietany 30 %,
  • dodatkowo :
  • cukier i ocet według smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać półtora litra wody, dodać opłukane kości schabowe na zupę oraz mieszankę dwu warzywną oraz przyprawę uniwersalną i zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i powoli zebrać powstałe od mięsa szumowiny gotować do miękkości mięsa na kościach. W trakcie gotowania gdy mięso jest już prawie miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz pokrojone drobniej liście lubczyk - magii. W trakcie gotowania wyjąć kości ostudzić a następnie oczyścić z mięsa i dodać oskubane mięso do gotującego się na wolnym ogniu wywaru

  2. Gdy dodane oskubane mięso do wywaru chwilę się jeszcze pogotowało dodać cały słoik buraczków tartych, lekko zagotować a następnie doprawić według swego smaku cukrem i octem jeżeli ktoś woli kwasek cytrynowy to nie ma przeciwskazań nam po prostu z octem bardziej smakuje barszcz. Do zagotowanego wywaru z mięsem i buraczkami wlać śmietanę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby zupa się nie zważyła, zagotować i zdjąć z ognia

  3. Do mojego przepysznego doprawionego jak trzeba barszczu z wkładką mięsa podałam ziemniaki ugotowane osobno i obowiązkowo jak w moim rodzinnym domu było skwarki ze słoniny. Barszcz wyszedł tak pyszny że mąż zjadł aż dwie dokładki . Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń