Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa bawarska to wyrazisty i aromatyczny bulion wołowy z paskami naleśnikowymi. Jest idealnym pomysłem na niedzielną zupę dla całej rodziny!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść. Wlej cienką warstwę ciasta na całą powierzchnię i smaż naleśnika z każdej strony przez 1-2 minuty, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz, a następnie pojedynczo je zwijaj i pokrój w cienkie paski. Odłóż je na bok.
Przygotuj zupę. Kości umyj i potnij na mniejsze kawałki. Umieść je na ruszcie piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz je w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut, obracając kilka razy w trakcie.
Do naczynia z kośćmi dodaj pokrojone w ćwiartki cebule, pokrojone marchewki i selery. Posmaruj wszystko oliwą z oliwek i piecz całość przez 60-90 minut, przewracając wszystko kilka razy w trakcie pieczenia.
Przełóż całość do dużego garnka, odcedzając nadmiar tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj wszystko przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
Wlej wodę i dokładnie zeskrob z dnia i brzegów garnka resztki. Dodaj liść laurowy, pietruszkę, tymianek i czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj wywar przez 4-6 godzin, co jakiś czas zdejmując szumowiny z wierzchu.
Przecedź bulion przez sitko i odstaw do ostudzenia. Schowaj go do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie zdejmij z góry nadmiar tłuszczu.
Bulion ponownie podgrzej. Do miseczek włóż po 1-2 garści pasków naleśnikowych. Zalej całość bulionem, a wierzch posyp siekanym szczypiorkiem.
Zupę bawarską podawaj na ciepło.