Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Składniki
Umyte mięso umieścić w garnku. Zalać wodą i zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać oczyszczone, umyte warzywa tj marchewki, pietruszki, selera oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić.
W garnku, na oleju i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Dodać starte na tarce buraczki. Kilka minut dusić, mieszać. Zalać przecedzonym wywarem. Dodać botwinkę dokładnie oczyszczoną, umytą, pokrojoną drobno. Kaszę jaglaną przelać kilka razy ciepłą wodą na sicie. Dla stracenia goryczki. Dodać do zupy. Gotować ok 20 min. Zielony groszek mrożony przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach osaczyć na sicie.
Na koniec dodać do zupy pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny i sól do smaku. Zupę podawać gorącą z ugotowanym na twardo jajkiem i osypaną zielonym groszkiem. Można dodać śmietanę, ale nie koniecznie. Smacznego.