Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95574
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1903
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5723
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5722
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95574
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1903
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5723
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5722
Składniki
Umyte mięso umieścić w garnku. Zalać wodą i zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać oczyszczone, umyte warzywa tj marchewki, pietruszki, selera oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić.
W garnku, na oleju i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Dodać starte na tarce buraczki. Kilka minut dusić, mieszać. Zalać przecedzonym wywarem. Dodać botwinkę dokładnie oczyszczoną, umytą, pokrojoną drobno. Kaszę jaglaną przelać kilka razy ciepłą wodą na sicie. Dla stracenia goryczki. Dodać do zupy. Gotować ok 20 min. Zielony groszek mrożony przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach osaczyć na sicie.
Na koniec dodać do zupy pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny i sól do smaku. Zupę podawać gorącą z ugotowanym na twardo jajkiem i osypaną zielonym groszkiem. Można dodać śmietanę, ale nie koniecznie. Smacznego.