Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7624
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 226
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2551
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 542
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7624
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 226
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2551
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 542
Składniki
Umyte mięso umieścić w garnku. Zalać wodą i zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać oczyszczone, umyte warzywa tj marchewki, pietruszki, selera oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić.
W garnku, na oleju i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Dodać starte na tarce buraczki. Kilka minut dusić, mieszać. Zalać przecedzonym wywarem. Dodać botwinkę dokładnie oczyszczoną, umytą, pokrojoną drobno. Kaszę jaglaną przelać kilka razy ciepłą wodą na sicie. Dla stracenia goryczki. Dodać do zupy. Gotować ok 20 min. Zielony groszek mrożony przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach osaczyć na sicie.
Na koniec dodać do zupy pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny i sól do smaku. Zupę podawać gorącą z ugotowanym na twardo jajkiem i osypaną zielonym groszkiem. Można dodać śmietanę, ale nie koniecznie. Smacznego.