Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa brokułowo-serowa to świetny wybór na obiad. Rozgrzewająca i sycąca potrawa zachwyci każdego smakosza, a przygotujesz ją w prosty sposób!
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 57
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 39
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 91
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 272
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 57
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 39
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 91
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 272
Składniki
Garść sera żółtego twardego (pokrojonego lub tartego) do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Brokuł umyj i podziel na różyczki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
Wlej bulion i zagotuj. Dodaj brokuły (kilka różyczek zostaw do udekorowania zupy) i gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut, aż będą miękkie. Zmniejsz ogień, dodaj pokrojony serek topiony i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Jeśli chcesz kremową konsystencję, zmiksuj zupę blenderem ręcznym. Dodaj mleko lub śmietankę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Udekoruj różyczkami brokułów i żółtym serem. Podawaj z grzankami lub kromką świeżego chleba.