Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa bułgarska to niezwykle pożywne i aromatyczne danie, które jest zupą narodową Bułgarii. Jej cechą charakterystyczną jest zielona mięta, która nadaje wyjątkowej świeżości i lekkości. Nie może też zabraknąć ostrej papryczki, która jest charakterystyczna dla kuchni południowej. Fasola zaspokaja nawet silny głód, a dodatkowo dostarcza sporej ilości białka. Całość jest wegańska, ale jeśli chcesz, możesz podczas smażenia warzyw dodać również plasterki boczku czy wędzoną kiełbasę.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 139
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2672
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 831
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1598
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14264
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 139
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2672
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 831
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1598
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14264
Składniki
Fasolę namocz przez całą noc. Odcedź i przełóż do garnka. Zalej je bulionem i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez ok. godzinę na małym ogniu, do miękkości.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Selera pokrój w mniejsze kawałki. Papryczkę chili oczyść z nasion i bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj wszystkie powyższe warzywa i smaż je przez 10 minut, do miękkości. Następnie dołóż sól, pieprz i paprykę. Smaż całość krótko, aż zacznie unosić się aromatyczny zapach.
Zawartość patelni przenieś do garnka z fasolą, zeskrobując resztki z dna naczynia. Doprowadź całość ponownie do wrzenia i gotuj przez kolejne 20 minut.
Zdejmij zupę bułgarską z ognia i dodaj miętę oraz cząber.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.