Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa bułgarska to niezwykle pożywne i aromatyczne danie, które jest zupą narodową Bułgarii. Jej cechą charakterystyczną jest zielona mięta, która nadaje wyjątkowej świeżości i lekkości. Nie może też zabraknąć ostrej papryczki, która jest charakterystyczna dla kuchni południowej. Fasola zaspokaja nawet silny głód, a dodatkowo dostarcza sporej ilości białka. Całość jest wegańska, ale jeśli chcesz, możesz podczas smażenia warzyw dodać również plasterki boczku czy wędzoną kiełbasę.
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 827
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1435
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 827
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1435
Składniki
Fasolę namocz przez całą noc. Odcedź i przełóż do garnka. Zalej je bulionem i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez ok. godzinę na małym ogniu, do miękkości.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Selera pokrój w mniejsze kawałki. Papryczkę chili oczyść z nasion i bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj wszystkie powyższe warzywa i smaż je przez 10 minut, do miękkości. Następnie dołóż sól, pieprz i paprykę. Smaż całość krótko, aż zacznie unosić się aromatyczny zapach.
Zawartość patelni przenieś do garnka z fasolą, zeskrobując resztki z dna naczynia. Doprowadź całość ponownie do wrzenia i gotuj przez kolejne 20 minut.
Zdejmij zupę bułgarską z ognia i dodaj miętę oraz cząber.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.