Zupy Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy aż cebula się ładnie zezłoci. Nasępnie podlewamy białym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelnię szklanke bulionu, przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut. Następnie wrzucamy wszystko do gorącego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 2 min. Do malutkich żaroodpornych miseczek wlewamy porcję zupy, na każdej z nich kładziemy bagietkę, posypujemy startym serem i wkladamy na minutę do piekarnika /z opcją grillowania/ , żeby ser ładnie się zapiekł. I możemy jeść :-)))
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

kaska321 03 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo.... bardzo dziekuje ,uwielbiam ta zupke ,a nie mialam pojecia jak sie ja robi71 Kto głosował? | Odpowiedz

purchawencjos 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Cebulowa po francusku :) prawie jak u Pascala :) uwielbiam ją ! Gorąco polecam ....poezja !71 Kto głosował? | Odpowiedz

purchawencjos 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Praiwe jak u Pascala:) Uwielbiam cebulową !72 Kto głosował? | Odpowiedz

kryska 17 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
wlasnie mam ochote na taka zupke , na pewno ja zrobie. pozdrawiam70 Kto głosował? | Odpowiedz

Sugarspice 18 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
najwazniejsze zeby cebule smazyc dlugo i na malym ogniu, zeby sie skarmelizowala. To wlasnie jest podstawowy smak tej zupy :)75 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivona 28 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
Zupę cebulową robię "prawie" tak samo,ale inaczej przyprawiam.Dodaję czosnek,tymianek,odrobinę startej gałki muszkatołowej,a obok wina,ale tuż pod sam koniec gotowania wlewam kieliszek dobrego brandy. Do zapiekania używam sera gruyere,ma fajny orzechowy smak.3 Kto głosował? | Odpowiedz