Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7474
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2414
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7474
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2414
Składniki
cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło i oliwę, dorzucamy cebulę, nieco solimy i smażymy na bardzo małym ogniu ok 30 min, (to ważne, żeby smażyć ją długo na małym ogniu - aby osiągnąć najlepszy smak, powinna być miękka i jasna, a nie przysmażona)
po pół godzinie dodajemy tymianek i smażymy jeszcze 5 min
teraz dolewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy, aż większość płynu odparuje
dolewamy bulion (klasycznie powinien być wołowy, ale możemy dodać dowolny), przykrywamy rondel i gotujemy ok 20 minut, na końcu doprawiamy solą i pieprzem
w czasie, kiedy zupa się gotuje, kroimy bagietkę, nakładamy na każdą kromkę ser i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku, aż się ładnie zrumienią (kilka minut)
na talerze rozlewamy gotową zupę, na wierzchu układamy grzanki i gorącą podajemy, smacznego ;-)