Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 2271

Dodano:

Odsłon: 451

w wersji klasycznej

Składniki

  • cebula - 500 g
  • bulion - 500 ml
  • wytrawne, białe wino - 125 ml
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • czerstwa bagietka - 4-6 kromek
  • twardy żółty ser - 4-6 łyżek
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa cebulowa

Przygotowanie

  1. cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka

  2. w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło i oliwę, dorzucamy cebulę, nieco solimy i smażymy na bardzo małym ogniu ok 30 min, (to ważne, żeby smażyć ją długo na małym ogniu - aby osiągnąć najlepszy smak, powinna być miękka i jasna, a nie przysmażona)

  3. po pół godzinie dodajemy tymianek i smażymy jeszcze 5 min

  4. teraz dolewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy, aż większość płynu odparuje

  5. dolewamy bulion (klasycznie powinien być wołowy, ale możemy dodać dowolny, a nawet domowy rosół), przykrywamy rondel i gotujemy ok 20 minut, na końcu doprawiamy solą i pieprzem

  6. w czasie, kiedy zupa się gotuje, kroimy bagietkę, nakładamy na każdą kromkę ser i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku, aż się ładnie zrumienią (kilka minut)

  7. na talerze rozlewamy gotową zupę, na wierzchu układamy grzanki i gorącą podajemy, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń