Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk kuchni francuskiej - aromatyczna zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem. Przepis na to danie pochodzi z programu Ewa Gotuje (odcinek 278). Źródło: materiały prasowe Polsat
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3843
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1326
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3843
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1326
Składniki
Do garnka przekładamy 2 łyżki masła i rozpuszczamy na małym ogniu.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, przekładamy do garnka z masłem i podsmażamy na złoty kolor.
Następnie dodajemy wino i brandy. Całość mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.
Wywar zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Bagietkę kroimy na małe kromki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kromki pieczywa układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 10 min do piekarnika.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie wyciągamy pieczywo z piekarnika. Kawałki bagietki posypujemy serem żółtym. Grzanki zapiekamy przez kolejne 5 minut.
Gorącą zupę cebulową podajemy w towarzystwie chrupiących grzanek. Smacznego!