Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa z bagietką i gorgonzolą - najlepsza!

Zupa cebulowa z bagietką i gorgonzolą - najlepsza!

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11174

Dodano:

Odsłon: 1729

Prezentuję jedno z najlepszych połączeń smakowych jakie udało mi się uzyskać w mojej kulinarnej karierze:). Dodatkowo to najlepsza zupa cebulowa spośród tych które przygotowywałam.

Składniki

  • Zupa:
  • 1 kg cebuli (waga po obraniu)
  • 2 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • około 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki vegety
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • ...
  • Dodatki:
  • bagietka
  • ser żółty w plastrach
  • ser gorgonzola
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa cebulowa z bagietką i gorgonzolą - najlepsza!

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle, posypujemy vegetą. Smażymy aż się zeszkli. Wtedy zalewamy 2 litrami wody, dosypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy przez około 1 godzinę.

  2. Kiedy zupa przestygnie blendujemy ją na gładki krem. Dosypujemy gałkę muszkatołową (zaczynamy od 1/2 łyżeczki, próbujemy i wtedy ewentualnie dosypujemy więcej), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Bagietki kroimy na kawałki, na każdym kawałku układamy 1/2 plasterka sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści. układamy je w zupie, posypujemy gorgonzolą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń