Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa z francuską grzanką

Zupa cebulowa z francuską grzanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 324

Aromatyczna, rozgrzewająca, delikatnie słodka zupa cebulowa której smak dopełnia chrupiąca francuska grzanka. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Zupa: 500 gramów cebuli
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 450)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Francuskie tosty: 1 bagietka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zupa:

    • Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz masło
    • Całość dusimy pod przykryciem 15-20 minut, po tym czasie dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy i przelewamy do bulionu
    • Gotujemy 20 minut, blendujemy i doprawiamy do smaku

    Tosty:

    • Bagietka kroimy w poprzek na mniejsze kawałki
    • Grzanki namaczamy w jajku z mlekiem i smażymy do uzyskania złotego koloru (kilka minut)
    • Usmażone grzanki kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
    • Grzanki posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń