Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chińska ostro słodka

Zupa chińska ostro słodka

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 3080

Pyszna sycąca zupa o bardzo wyrazistym smaku, dla smakoszy kuchni azjatyckiej :)

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka
  • Pierś z kurczaka - 0,5 kg
  • Grzyby Mun cięte - 15g
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawa w płynie - 2 łyżki
  • ocet ryżowy - 2 łyżki
  • skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier - 0,5 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • pasta red curyy - łyżka- opcjonalnie
  • papryczka chilli
  • marchew - 2szt
  • warzywa mrożone - groszek, marchewka, fasolka
  • curry - łyżeczka
  • imbir - łyżeczka
  • papryka ostra - pół łyżeczki
  • sół, pieprz
  • jajko - 1 szt
  • makaron ryżowy - 50 g
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa chińska ostro słodka

Przygotowanie

  1. - Do garnka wlewamy ok 3 l. wody , dodajemy ćwiartkę, trochę soli i gotujemy wywar ok. 20 minut.

    - W międzyczasie grzyby mun wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem na 5-10 minut

    - Czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chilli drobno siekamy

    - marchew obieramy i kroimy w słupki

    - pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy wedle uznania

  2. - pierś z kurczaka przesmażamy na rozgrzanej patelni (woku)

    - grzybki mun odsączamy i kroimy drobniej jeśli chcemy

    - na patelni przesmażamy czosnek wraz z papryczką chilli

    - w miseczce rozmącany jedno jajko

  3. Z garnka wyjmujemy mięso i wrzucamy :

    - przesmażony czosnek i chilli

    - pokrojoną marchew

    - grzyby mun

    - warzywa mrożone (fasolka, marchew z groszkiem ) -4 garście oraz solimy i pieprzymy odrobinę.

    Wszystko gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw.

  4. W między czasie w kubku robimy zaprawę z :

    - 3 łyżek wody
    - 2,5 łyżek sosu sojowego
    - 2 łyżek octu ryżowego
    - 2 łyżek przyprawy do zup
    - łyżki skrobi ziemniaczanej
    - 0,5 łyżki curku
    - curry, imbiru, papryki ostrej

    Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

    Gdy warzywa będą miękkie do gotującej zupy wlewamy naszą zaprawę i dokładnie mieszamy. Dorzucamy usmażonego kurczaka oraz makaron ryżowy i gotujemy 3 minuty.

    Na koniec dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oraz rozmącone jajko i energicznie mieszamy aż do ścięcia jajka.

    Wszystko gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy sół, pieprz wedle uznania.

    Pycha

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń