Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerstwy chleb najczęściej ląduje na patelni w formie grzanki lub w brytfance jako element zapiekanki. Istnieje jednak jeszcze inny sposób na wykorzystanie suchego pieczywa. Zupę chlebową wykonasz w bardzo prosty sposób, uzyskując pyszny i pożywny wywar. Z zależności od twoich preferencji możesz przygotować bardziej kremową lub bardziej pikantną wersję.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Obierz cebulę i czosnek, po czym drobno posiekaj. Do dużego garnka włóż 2 łyżki masła i podsmaż cebulę, aż stanie się błyszcząca. Po chwili dorzuć czosnek i krótko podsmaż. Dosyp zioła i poczekaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Do 1-2 minutach wlej wodę, zagotuj i gotuj do momentu, aż chleb się rozpadnie. Dopraw wywar solą i pieprzem i zmiel blenderem na gładki krem. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. W miseczce rozmieszaj żółtko z utartym serem lub serkiem topionym, zalej chochelką zupy, wymieszaj, po czym wlej zawartość miski do zupy i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw.
Na łyżce masła podsmaż ząbek czosnku i usmaż grzanki na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj zupę udekorowaną świeżą zieleniną, posypaną suszonymi ziołami i kromkami grzanek. Zupę przechowuj w lodówce. Będzie równie smaczna drugiego dnia.