Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa chłopska z definicji jest daniem prostym i niedrogim, co nie znaczy, że „biednym”. Z tanich składników można przyrządzić pożywne, smakowite danie, które wystarczy za cały posiłek. Jeśli lubisz aromat wędzonki, wywar możesz ugotować na wędzonych, a nie surowych żeberkach.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21658
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21658
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Opłucz żeberka i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku i zalej około 2 litrami zimnej wody. Dodaj do niej listki laurowe, ziele angielskie oraz około 1 łyżeczkę soli. Zagotuj. Gotuj na palniku o średniej mocy przez około 45 minut, co pewien czas usuwając szumowiny (jeśli to konieczne).
Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj do wywaru wraz z namoczonymi wcześniej grzybami. Gotuj jeszcze około 15 minut.
W międzyczasie poszatkuj kapustę, pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek. Cebulę podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Przecedź wywar. Marchewkę i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i włóż z powrotem do wywaru (możesz też dołożyć mięso oddzielone od żeberek). Resztę warzyw wykorzystaj do innych celów.
Przełóż do wywaru podsmażoną cebulę z czosnkiem (wraz z tłuszczem z patelni), poszatkowaną kapustę, całą puszkę pomidorów i majeranek. Gotuj jeszcze przez około 15 minut (do miękkości kapusty). Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj każdą porcję zupy posiekanym koperkiem.