Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa chłopska z definicji jest daniem prostym i niedrogim, co nie znaczy, że „biednym”. Z tanich składników można przyrządzić pożywne, smakowite danie, które wystarczy za cały posiłek. Jeśli lubisz aromat wędzonki, wywar możesz ugotować na wędzonych, a nie surowych żeberkach.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1173
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 211
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2229
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4281
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1173
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 211
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2229
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4281
Składniki
Opłucz żeberka i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku i zalej około 2 litrami zimnej wody. Dodaj do niej listki laurowe, ziele angielskie oraz około 1 łyżeczkę soli. Zagotuj. Gotuj na palniku o średniej mocy przez około 45 minut, co pewien czas usuwając szumowiny (jeśli to konieczne).
Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj do wywaru wraz z namoczonymi wcześniej grzybami. Gotuj jeszcze około 15 minut.
W międzyczasie poszatkuj kapustę, pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek. Cebulę podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Przecedź wywar. Marchewkę i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i włóż z powrotem do wywaru (możesz też dołożyć mięso oddzielone od żeberek). Resztę warzyw wykorzystaj do innych celów.
Przełóż do wywaru podsmażoną cebulę z czosnkiem (wraz z tłuszczem z patelni), poszatkowaną kapustę, całą puszkę pomidorów i majeranek. Gotuj jeszcze przez około 15 minut (do miękkości kapusty). Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj każdą porcję zupy posiekanym koperkiem.