Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczną, smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z dodatkiem wędzonego boczku czyli grochówkę w wydaniu włoskim. Samku całości dodają wyraziste zioła tj. majeranek, czosnek niedźwiedzi czy rozmaryn. Zupa jest pełna białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5407
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5407
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Składniki
Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i moczymy ją przez noc (około 12 godzin). Cebulkę i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy razem do lekkiego zarumienienia. Na koniec smażenia dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Ciecierzycę gotujemy w wodzie z namacznia, dolewamy 4 dodatkowe szklanki wody oraz dodajemy ziele angielskiege i listek laurowy. Po 25 minutach dodajemy do niej pokrojone w małe słupki marchewki, pietruszkę i seler, krążki pora oraz przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości przez warzywa i cieciorkę.
Na koniec całość doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zabielamy śmietaną, ponownie zagotowujemy i gotowe! Zupę podajemy ze świeżą zieleninią. Życzę smacznego! :)