Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczną, smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z dodatkiem wędzonego boczku czyli grochówkę w wydaniu włoskim. Samku całości dodają wyraziste zioła tj. majeranek, czosnek niedźwiedzi czy rozmaryn. Zupa jest pełna białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i moczymy ją przez noc (około 12 godzin). Cebulkę i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy razem do lekkiego zarumienienia. Na koniec smażenia dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Ciecierzycę gotujemy w wodzie z namacznia, dolewamy 4 dodatkowe szklanki wody oraz dodajemy ziele angielskiege i listek laurowy. Po 25 minutach dodajemy do niej pokrojone w małe słupki marchewki, pietruszkę i seler, krążki pora oraz przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości przez warzywa i cieciorkę.
Na koniec całość doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zabielamy śmietaną, ponownie zagotowujemy i gotowe! Zupę podajemy ze świeżą zieleninią. Życzę smacznego! :)