Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczną, smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z dodatkiem wędzonego boczku czyli grochówkę w wydaniu włoskim. Samku całości dodają wyraziste zioła tj. majeranek, czosnek niedźwiedzi czy rozmaryn. Zupa jest pełna białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika :)
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 97
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 194
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 205
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 97
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 194
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 205
Składniki
Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i moczymy ją przez noc (około 12 godzin). Cebulkę i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy razem do lekkiego zarumienienia. Na koniec smażenia dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Ciecierzycę gotujemy w wodzie z namacznia, dolewamy 4 dodatkowe szklanki wody oraz dodajemy ziele angielskiege i listek laurowy. Po 25 minutach dodajemy do niej pokrojone w małe słupki marchewki, pietruszkę i seler, krążki pora oraz przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości przez warzywa i cieciorkę.
Na koniec całość doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zabielamy śmietaną, ponownie zagotowujemy i gotowe! Zupę podajemy ze świeżą zieleninią. Życzę smacznego! :)