Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zupa zasmakuje wszystkich fanom kuchni indyjskiej, ale nie tylko. To aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Idealna, gdy mamy ochotę na coś bezmięsnego i pożywnego.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 106
Polecam.
Odsłon: 1540
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 106
Polecam.
Odsłon: 1540
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Składniki
W garnku zagotowujemy około 2 szklanek wody. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, chwilę gotujemy. Dodajemy liście laurowe, paprykę, kmin rzymski, curry i tymianek. Mieszamy. Dodajemy soczewicę i sól do smaku. Gdy soczewica zmięknie dodajemy drobno pokrojonego pomidora oraz kurkumę. W razie potrzeby dolewamy wody – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Na koniec dodajemy kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Potrawę tą można przygotować zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, według której każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega cyklowi pięciu przemian. Zgodnie z teorią pięciu przemian, przyrządzanie potraw powinno odbywać się według ściśle wyznaczonej kolejności, a w daniu mają znaleźć się składniki wchodzące w skład pięciu żywiołów - Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. O - zagotowanie wody Z - ziemniak M – kmin rzymski, curry, tymianek W – soczewica, sól D - pomidor O - kurkuma Z - kalafior Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami. Zapewni ład i harmonię ;)