Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa cygańska to prosta, smaczna, sycąca i treściwa zupa z kiełbasą i warzywami. Zupa na każdą kieszeń, składniki do niej są bardzo tanie.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 476
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 97
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 167
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 476
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 97
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 167
Składniki
Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków). Kiedy zaczną puszczać sok zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
Po tym czasie dodajemy ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy przyprawy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.