Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa czardasz

Zupa czardasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50102

Dodano:

Odsłon: 10093

Ta węgierska zupa, bardzo podobna jest go zupy gulaszowej. Różni ją tylko struktura mięsa. Jest równie smaczna i pożywna.

Składniki

  • 1 cebula
  • 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory malinowe
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa czardasz

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu razem z mięsem mielonym. Przy pomocy szpatułki rozdrabniamy mięso.

    Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Chwilę smażymy, żeby smaki przeszły, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu pół godziny.

    Po 15 minutach dodajemy pokrojone w paski papryki, osączoną z zalewy fasolę, kminek, ostrą i słodką paprykę.

    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń