Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węgierskiej. Z dodatkiem dużej ilości warzyw i pieczarek jest zawiesista, niezwykle pożywna, a przy tym wyjątkowo smaczna.
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17792
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17792
Składniki
Posiekaj cebulę. Pokrój w plasterki czosnek. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w paski. Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki.
Rozgrzej na patelni trochę oleju i wysmaż mięso, co pewien czas mieszając, by nie zbiło się w grudki. Pod koniec smażenia dopraw mięso sproszkowanymi paprykami, kminem, pieprzem i solą.
Podsmaż cebulę na oleju rozgrzanym w garnku z grubym, nieprzywierającym dnem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, aż pieczarki się zarumienią.
Przełóż do garnka mięso. Patelnię, na której się smażyło, zalej odrobiną wywaru. Podgrzej, zeskrob z patelni resztki mięsa i wraz z wywarem przelej do garnka.
Dodaj do garnka warzywa – paprykę, ziemniaki i marchewkę. Wlej resztę wywaru. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
Dodaj do garnka krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeśli chcesz, pod koniec dodaj jeszcze trochę soli i pieprzu.