Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 966

Dodano:

Odsłon: 428

Jesienna zupa o doskonale wyważonych smakach dojrzałej dyni, świeżego czosnku i wyrazistego sera pleśniowego.

Składniki

  • Dynia obrana około 250 g
  • Ziemniaki średniej wielkości 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Ser pleśniowy około 50 g na jedną osobę
  • Sól
  • Olej do smażenia około 3 łyżki
  • Opcjonalnie łuskany słonecznik około 2 łyżek na osobę
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa dyniowa

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki i dynię pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, często mieszając.

  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do dyni i ziemniaków. Doprawić około 1 łyżeczką soli i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, pilnując, aby nasz obiad się nie przypalił.

  3. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Gotować aż składniki zmiękną.

  4. W tym etapie mamy do wyboru dwie opcje: zblendowanie zupy lub jedynie rozdrobnienie warzyw w zupie, na przykład za pomocą tłuczka do ziemniaków, w zależności od preferencji.

  5. Do każdej porcji zupy dodać pokrojony ser pleśniowy i opcjonalnie uprażony na suchej patelni słonecznik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń