Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziadowska zupa to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej, ale też kaszubskiej, mazurskiej… Jadano ją w ubogich, wiejskich domach, ponieważ – jak sama nazwa sugeruje – można przygotować ją „z niczego”, czyli kilku ziemniaków, garści mąki, wody. Jak to zwykle z tego typu potrawami bywa, dziadowska zupa zyskała status regionalnego specjału, więc dziś w restauracjach można zamówić ją wzbogaconą o skwarki z boczku albo grzyby. Sprawdź, jak smakowała pierwotnie!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 223
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4809
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44822
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 448
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 223
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4809
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44822
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 448
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój warzywa na niewielkie kawałki. Włóż do garnka wraz z opaloną nad palnikiem cebulą. Zalej wodą (z płaską łyżeczką soli i listkami laurowymi) i ugotuj do miękkości. Możesz dodać do wywaru mięsną wkładkę, ale nie ma jej w oryginalnym przepisie na zupę dziadowską.
Wyłów z wywaru cebulę (i mięso, jeśli zostało dodane). Zagnieć dość gęste, zwarte ciasto na kluseczki, stopniowo dodając do mąki wodę. Dosól do smaku. Ciasto możesz przygotować z dodatkiem jajka (zastępując nim wodę), ale także nie znajdziesz go w oryginalnych recepturach. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki, formuj w palcach małe kuleczki i wrzucaj je do garnka z wciąż gotującą się na wolnym ogniu zupą. Poczekaj, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
Połącz mleko (lub maślankę) z łyżką mąki – wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Dodaj do garnka i zamieszaj. Dodaj do dziadowskiej zupy drobno posiekany koperek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli wywar został przygotowany bez mięsnej wkładki, dodaj także łyżkę masła. Gorącą zupę podawaj z kawałkiem pieczywa.