Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziadowska zupa to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej, ale też kaszubskiej, mazurskiej… Jadano ją w ubogich, wiejskich domach, ponieważ – jak sama nazwa sugeruje – można przygotować ją „z niczego”, czyli kilku ziemniaków, garści mąki, wody. Jak to zwykle z tego typu potrawami bywa, dziadowska zupa zyskała status regionalnego specjału, więc dziś w restauracjach można zamówić ją wzbogaconą o skwarki z boczku albo grzyby. Sprawdź, jak smakowała pierwotnie!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 37
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2725
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 148
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 117
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 37
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2725
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 148
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 117
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój warzywa na niewielkie kawałki. Włóż do garnka wraz z opaloną nad palnikiem cebulą. Zalej wodą (z płaską łyżeczką soli i listkami laurowymi) i ugotuj do miękkości. Możesz dodać do wywaru mięsną wkładkę, ale nie ma jej w oryginalnym przepisie na zupę dziadowską.
Wyłów z wywaru cebulę (i mięso, jeśli zostało dodane). Zagnieć dość gęste, zwarte ciasto na kluseczki, stopniowo dodając do mąki wodę. Dosól do smaku. Ciasto możesz przygotować z dodatkiem jajka (zastępując nim wodę), ale także nie znajdziesz go w oryginalnych recepturach. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki, formuj w palcach małe kuleczki i wrzucaj je do garnka z wciąż gotującą się na wolnym ogniu zupą. Poczekaj, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
Połącz mleko (lub maślankę) z łyżką mąki – wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Dodaj do garnka i zamieszaj. Dodaj do dziadowskiej zupy drobno posiekany koperek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli wywar został przygotowany bez mięsnej wkładki, dodaj także łyżkę masła. Gorącą zupę podawaj z kawałkiem pieczywa.