Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fabada to hiszpańska zupa charakterystyczna dla regionu Asturii. Jest bardzo treściwa dzięki dodatkowi fasoli i rozgrzewająca za sprawą przypraw. Oprócz mięsnego wywaru znajdziesz w niej również ostrą kiełbasę chorizo i kaszankę. Dzięki sięgnięciu po półprodukty zupę przygotujesz błyskawicznie. Jeśli jednak możesz poświecić nieco więcej czasu, zachęcamy do samodzielnego ugotowania fasoli i użycia świeżych, dojrzałych pomidorów.
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 152
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2634
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 152
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2634
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę. Chorizo i kaszankę w grubsze plastry.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj chorizo, kaszankę, wędzoną i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko podsmażaj przez kilka minut.
Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy zaczną pachnieć, wrzuć odsączoną i przepłukaną fasolę. Wlej wywar oraz dodaj pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem.
Zupę gotuj przez około 20-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Zupę fabada serwuj posypaną natką pietruszki.