Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fabada to hiszpańska zupa charakterystyczna dla regionu Asturii. Jest bardzo treściwa dzięki dodatkowi fasoli i rozgrzewająca za sprawą przypraw. Oprócz mięsnego wywaru znajdziesz w niej również ostrą kiełbasę chorizo i kaszankę. Dzięki sięgnięciu po półprodukty zupę przygotujesz błyskawicznie. Jeśli jednak możesz poświecić nieco więcej czasu, zachęcamy do samodzielnego ugotowania fasoli i użycia świeżych, dojrzałych pomidorów.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę. Chorizo i kaszankę w grubsze plastry.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj chorizo, kaszankę, wędzoną i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko podsmażaj przez kilka minut.
Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy zaczną pachnieć, wrzuć odsączoną i przepłukaną fasolę. Wlej wywar oraz dodaj pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem.
Zupę gotuj przez około 20-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Zupę fabada serwuj posypaną natką pietruszki.