Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 36073

Tradycyjna zupa fasolowa

Składniki

  • 30 dkg białej fasoli
  • 1 cebula
  • 25 dkg kości
  • 30 dkg kiełbasy wędzonej
  • włoszczyzna
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę przebrać wyrzucić czarne i połamane, opłukać pod zimną wodą.
    Fasole namoczyć w zimne wodzie na godzinę w garnku w który będzie się gotować.
    Gotować w wodzie w której się moczyła do lekkiej miękkości.
    Do gotującej się fasoli dodać parę ziaren pieprzu, jeden liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
    Po około 15 minutach od zagotowania dodać kości, włoszczyznę.

  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju lub masła i dodać do zupy
    Gotową zupę przyprawić solą, pieprzem, majerankiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 21 stycznia 2016 Ja zamiast tłustej kiełbasy... BLE ,dodaję wędzone żeberka.PYCHA
Nie dodaję ziela i pieprzu w ziarenkach tylko zmielone.Fasoli nie moczę.Nie mam na to czasu. Wsypuję przebraną fasolę do garnka z wodą,a po zagotowaniu wylewam wodę i zalewam wrzątkiem.
Twoja wersja jest jak dla mnie bardziej pracochłonna,ale z pewnością przepyszna.
Moja ulubiona zupa...zabieram ją w słoiku do pracy ;-)
Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

majung 27 stycznia 2015 Na zdjęciu widzę w zupie ziemniaki. W przepisie ich nie ma. Czy ziemniaki to opcja?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 27 czerwca 2013 Ależ mi na smak zrobiłeś. Dziś u mnie będzie na obiad fasolowa z Twojego przepisu :) Pozdrawiam

24 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń