Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ugotowana z fasoli jaś piękny, boczku wędzonego, kiełbasy oraz ścinek mięsa wieprzowego.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 63
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 63
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Składniki
Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie kilka godzin, najlepiej do 8 godzin. Zagotowujemy w większym garnku 4-5 litrów wody, wody nie solimy. Do gotującej się wody dodajemy wymoczoną fasolę i gotujemy 60 minut. W między czasie kroimy ziemniaki w kostkę oraz smażymy na patelni pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę, ścinki mięsa i cebule. Gdy po 60 minutach gotowania fasola będzie miękka do garnka dodajemy pastę rosołową, pokrojone ziemniaki, włoszczyznę suszoną oraz zawartość z patelni. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, mielony kminek i w razie potrzeby dosalamy zupę do smaku. Po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej upieczonym przez siebie, domowym. Smacznego !!!