Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 904
Dodano: 02.03.2018
Odsłon: 2992
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą, dodać umyte żeberka, odrobinę soli, liście laurowe, angielskie ziele, gotować.
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Po 30 minutach gotowania do fasoli wsypać pokrojone warzywa i gotować przez 10-15 minut.
Kiełbasę bez osłonki i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni razem z pokrojonym w krążki porem, posiekaną cebulą i czosnkiem.
Wędlinę z porem dodać do zupy, wsypać roztarty majeranek, gotować do miękkości warzyw i fasoli.
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować.
Z żeberek usunąć kości, mięso podzielić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.
Doprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 02 marca 2018Zgłoś do usunięcia
U nas dziś grochówka podobna była :)Super zupka, można jeść codziennie :D
2 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 02 marca 2018Zgłoś do usunięcia
coś pysznego, jutro gotuję :)3 Kto głosował? | Odpowiedz