Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 904

Dodano:

Odsłon: 2992

Zupa fasolowa ugotowana na wieprzowych żeberkach jest bardzo smaczna i sycąca. Najlepiej smakuje jesienną lub zimową porą.

Składniki

  • 1 szkl fasoli białej drobnej
  • 25-30 dag żeberek wieprzowych
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20-25 dag kiełbasy śląskiej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 7-8 szt angielskiego ziela
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa fasolowa na żeberkach

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą, dodać umyte żeberka, odrobinę soli, liście laurowe, angielskie ziele, gotować.

  2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Po 30 minutach gotowania do fasoli wsypać pokrojone warzywa i gotować przez 10-15 minut.

  3. Kiełbasę bez osłonki i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni razem z pokrojonym w krążki porem, posiekaną cebulą i czosnkiem.

  4. Wędlinę z porem dodać do zupy, wsypać roztarty majeranek, gotować do miękkości warzyw i fasoli.

  5. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować.

    Z żeberek usunąć kości, mięso podzielić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.

    Doprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 marca 2018 U nas dziś grochówka podobna była :)
Super zupka, można jeść codziennie :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń