Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa fasolowa we włoskim stylu, z cavolo nero i zielonym pesto. Jeżeli używamy fasoli z puszki, przygotowanie tej zupy nie zajmie więcej niż pół godziny
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Składniki
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i trzy ząbki pokrojonego w plasterki czosnku. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie wlać wino i dusić do odparowania alkoholu.
Cavolo nero dokładnie opłukać, usunąć twarde łodygi, liście pokroić w paski. Do garnka wlać bulion, dodać fasolę i cavolo nero. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
Bazylię i orzeszki pinii włożyć do pojemnika blendera, lekko zmiksować. Dodać ząbek czosnku i dwie łyżki tartego parmezanu. Miksować, stopniowo wlewając oliwę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę nakładać do misek, dodać po łyżce pesto, posypać pozostałym parmezanem.