Zupa, którą odnalazłam w starych przepisach mojej mamy. Dla mnie jest to po prostu rosół w innym wydaniu :)
Zupa francuska z pulpetami
Składniki
- Kurczak 1/2 kg
- marchewka 1 szt.
- Korzeń pietruszki 2 szt.
- Seler zwyczajny 1/2 bulwy
- Por zielona część
- Cebula 1 duża szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Ziele angielskie 2 kulki
- Liść laurowy 2 szt.
- Na pulpety:
- Masło 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Mąka 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- starty żółty ser 150 g
- Sól
- Pieprz
- zielenina: koperek lub natka pietruszki
Składniki
- Kurczak 1/2 kg
- marchewka 1 szt.
- Korzeń pietruszki 2 szt.
- Seler zwyczajny 1/2 bulwy
- Por zielona część
- Cebula 1 duża szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Ziele angielskie 2 kulki
- Liść laurowy 2 szt.
- Na pulpety:
- Masło 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Mąka 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- starty żółty ser 150 g
- Sól
- Pieprz
- zielenina: koperek lub natka pietruszki

Etapy przygotowania
Z mięsa usunąć skórę. Dodać warzywa w całości. Zalać zimną wodą, tak żeby tylko przykryć wszystkie składniki. Dodać przyprawy oprócz pieprzu i soli. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na noc.
Następnie wyciągamy mięso z wywaru, a warzywa odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, dwie łyżki mąki, łyżkę miękkiego masła, pieprz, sól, posiekany koperek. Masę dokładnie wyrabiamy. Robimy malutkie kuleczki rzucamy na gotującą wodę i wyciągamy zaraz po wypłynięciu. Doprawiamy wywar z mięsa i warzyw solą i pieprzem. Podgrzewamy do wrzenia nie zagotowujemy. Mięsne kulki wykładamy na talerz zalewamy gorącym wywarem, posypujemy koperkiem lub pietruszką i żółtym serem .
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15926

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1600
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15926

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1600



Składniki
- Kurczak 1/2 kg
- marchewka 1 szt.
- Korzeń pietruszki 2 szt.
- Seler zwyczajny 1/2 bulwy
- Por zielona część
- Cebula 1 duża szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Ziele angielskie 2 kulki
- Liść laurowy 2 szt.
- Na pulpety:
- Masło 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Mąka 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- starty żółty ser 150 g
- Sól
- Pieprz
- zielenina: koperek lub natka pietruszki
Z mięsa usunąć skórę. Dodać warzywa w całości. Zalać zimną wodą, tak żeby tylko przykryć wszystkie składniki. Dodać przyprawy oprócz pieprzu i soli. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na noc.
Następnie wyciągamy mięso z wywaru, a warzywa odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, dwie łyżki mąki, łyżkę miękkiego masła, pieprz, sól, posiekany koperek. Masę dokładnie wyrabiamy. Robimy malutkie kuleczki rzucamy na gotującą wodę i wyciągamy zaraz po wypłynięciu. Doprawiamy wywar z mięsa i warzyw solą i pieprzem. Podgrzewamy do wrzenia nie zagotowujemy. Mięsne kulki wykładamy na talerz zalewamy gorącym wywarem, posypujemy koperkiem lub pietruszką i żółtym serem .
pysznie, pysznie :)
Brzmi ciekawie:)