Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówkę przygotowałam na prośbę mojego męża. Jest to zupa syta, smaczna i prosta w wykonaniu. Można przygotować ją z grochu całego lub łuszczonego. Najlepiej smakuje na wywarze z kości wędzonych i boczku wędzonego z dodatkiem kiełbasy.
garnek, patelnia, łyżka, nóż,
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 131
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 195
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 131
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 195
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Składniki
Groch przebrać, opłukać ( groch cały zalać na 2 -3 godziny zimną wodą), po tym czasie wodę odlać , a groch zalać wywarem mięsnym i zagotować. Odstawić na godzinę i ponownie zagotować. Dodać obrane , opłukane pokrojone w większą kostkę ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Boczek pokroić w kostkę i stopić. Do boczku dodać obraną pokrojoną cebulę i podsmażyć ,wymieszać z mąką lekko zrumienić a następnie połączyć z zupą. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, przyprawy i chwilę pogotować. W razie potrzeby doprawić do smaku według swojego uznania.