Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grysikowa kojarzy mi się z dzieciństwem. Taką zupę gotowała moja mama, ale też jadało się taką np w stołówce studenckiej, więc to typowa zupa kuchni polskiej, zresztą bardzo smaczna. Ja robię ją z dodatkiem mięsa drobiowego, więc jest bardziej sycąca. Zwykle gotuję do niej skrzydełka z kurczaka. W osobnym garnku, gdyż nie znoszę takich wywarów na mięsie. Wolę wywary z warzyw. Ewentualnie dodaję mięso dogotowane osobno.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9577
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4437
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20868
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9577
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4437
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20868
Składniki
Skrzydełka gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie wyjmujemy z wody i studzimy. Mięso oddzielamy od kości i skóry
Zagotowujemy ok 2,5 litra wody. Dodajemy do niej pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, groszek i fasolkę szparagową. Gotujemy ok 15 minut
Na koniec dosypujemy grysik i chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i dodajemy koperek
Do zupy dodajemy mięso ze skrzydełek
Zupę zostawiamy chwilę, żeby się odstała i smaki się przegryzły