Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest jesień więc czas na grzyby i potrawy z nimi w roli głównej:) Polecam zupę pełną warzyw i grzybów leśnych zabielaną śmietaną i podaną z piure ziemniaczanym. Pyszna sycąca zupa:)
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 87
Kawowa panna cotta to elegancki deser, który fantastycznie łączy w sobie krem...
Odsłon: 43
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 235
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 55
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 15
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 87
Kawowa panna cotta to elegancki deser, który fantastycznie łączy w sobie krem...
Odsłon: 43
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 235
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 55
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 15
Składniki
Marchew, pietruszkę, seler i por oczyszczamy i kroimy w kostkę lub plasterki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy wywar się gotuje na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę oraz oczyszczone grzyby /mniejsze wrzucamy w całości a większe kroimy/. Dusimy do miękkości doprawiając do smaku solą oraz pieprzem a następnie dodajemy do wywaru warzywnego i zagotowujemy. Ok. 3/4 szklanki gorącego wywaru mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Mieszamy, doprawiamy ostatecznie do smaku i mocno podgrzewamy. Piure: obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Do ziemniaków w garnku dodajemy masło i mleko i po chwili /gdy masło się roztopi/ tłuczemy tłuczkiem na jednolite piure. Porcję piure układamy na środku talerza i zalewamy zupą, całość posypujemy posiekanym koperkiem. * Do przygotowania zupy zamiast wody możemy użyć bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki. Jeśli użyjemy bulionu grzybowego wzmocni on aromat grzybów. * Do zupy możemy użyć grzybów świeżych lub mrożonych. Mrożone wcześniej musimy rozmrozić w temperaturze pokojowej.