Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupka z kuchni wielkopolskiej. Tam też rosną grzyby. Dlaczego tak piszę ? Bowiem moja kochana rodzina z okolić Leszna , zawsze przyjeżdżała na grzybobranie do nas w Lubuskie. Pozdrawiam przy okazji kuzynostwo z rodzinami.
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 67
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 58
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 67
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 58
Składniki
Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy.
Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem z chlebowymi grzankami.