Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczną zupę grzybową. Jest to przepis, bez którego nie potrafię sobie wyobrazić przełomu jesieni i zimy. Kilka prostych składników sprawia, że cały dom niemal natychmiast wypełnia się zapachem kojarzącym się z zarówno jesiennymi spacerami po lesie jak i świętami i wigilijną ucztą. Największym atutem tej zupy jest fakt, że można łatwo przygotować ją z naturalnych składników, bez konieczności stosowania sztucznych wzmacniaczy smaku.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 127
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 221
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2043
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 127
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 221
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2043
Składniki
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na około 2 godziny.
Przygotuj warzywa do wywaru. Dokładnie umyj, obierz i potnij w mniejsze części marchew, pora, pietruszkę i seler. jedną dużą cebulę obierz i zachowaj w całości. Przełóż je do garnka w którym przygotujesz zupę. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalej wodą do całkowitego przykrycia. Ustaw na średnim ogniu i doprowadź płyn do zagotowania. Gotuj przez około godzinę od momentu, zagotowania wody.
Pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę.
Namoczone grzyby wstaw na średni ogień i gotuj do miękkości, przez 30 minut od momentu zagotowania wody.
Kiedy grzyby są miękkie odcedź je za pomocą łyżki cedzakowej. Płyn delikatnie zlej z rondelka do osobnego naczynia, pozostawiając osad z grzybów na dnie.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 2 – 3 minuty do momentu, aż zmięknie i zeszkli się. Dodaj ugotowane grzyby i smaż razem z cebulą przez kilka minut.
Odcedź warzywa z wywaru, nie będą już potrzebne. Dodaj wywar z grzybów, oraz podsmażoną cebulę wraz z grzybami. Wymieszaj dokładnie i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
Po tym czasie zabiel zupę. Zahartuj śmietanę i dodaj ją do zupy energicznie mieszając.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!