Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa z ziemniakami

Zupa grzybowa z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 10216

Propozycja na aromatyczną, smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków oraz owoców jałowca. Zupa swym smakiem i aromatem rozpieści nasze kubki smakowe oraz pozwoli nam poczuć najwspanialsze zapachy lasu :)

Składniki

  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula biała
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • słodki sos sojowy
  • 3 łyżki śmietany
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY:
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 1 listek laurowy
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • majeranek
  • koperek
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a następnego dnia gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, owoce jałowca, szczyptę ziela angielskiego oraz czosnku i zagotowujemy.

  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Por kroimy w krążki, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu z grzybami wraz z podsmażoną cebulką i przyprawami: koperkiem oraz majerankiem. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Całość ponownie zagotowujemy i gotowe :)

    Zupa świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, jedank wtedy przygotujmy ją na wywarze warzywnym ;)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń