Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27445
Dodano: 16.12.2015
Odsłon: 10688
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a następnego dnia gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, owoce jałowca, szczyptę ziela angielskiego oraz czosnku i zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Por kroimy w krążki, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu z grzybami wraz z podsmażoną cebulką i przyprawami: koperkiem oraz majerankiem. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Całość ponownie zagotowujemy i gotowe :)
Zupa świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, jedank wtedy przygotujmy ją na wywarze warzywnym ;)
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

MOSP 18 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Smaczna zupka dzisiaj gotowałam bardzo esencjonalna pychota polecam Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 17 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczna zupka :) Odpowiedzi: 1 ▼11 Kto głosował? | Odpowiedz