Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam zupy . Są zdrowe , kolorowe i smaczne . Dlatego dziś u mnie na obiad zupa gulaszowa . Można ją zrobić z szynką wieprzową jak i z filetem z piersi kurczaka. Ja użyłam szynki.
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 245
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2482
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 51
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 36
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 245
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2482
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 51
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 36
Składniki
Przygotowujemy dość duży garnek ( ja robiłam w 4 litrach ) wypełniony do połowy wodą . Dodajemy 4 kulek ziela angielskiego , Pieprz ziarnisty - 6 kulek , 3 liście laurowe i 1 kostkę rosołową warzywną. Szynkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni około 20 minut.Tak przygotowane mięso przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę , również krojoną w kostkę cebulę i pieczarki krojone w grubszą kostkę ( jeśli chcemy dodać ). Wszystko smażymy przez około 10 minut . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane gotujemy do miękkości w osobnym garnku Kiedy szynka jest już prawie miękka , dodajemy warzywa z patelni i gotujemy jeszcze około 15 minut ( upewniamy się , że szynka jest miękka) . Na koniec dodajemy ugotowane ziemniaki . Dodajemy je z częścią wody ,w której się gotowały . Kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy (ma nadać koloru i smaku a nie zrobić pomidorową ;) ) i zupę gulaszową knorr rozrobioną wedle zaleceń producenta .Dodajemy również 3 łyżki mielonej papryki zasmażonej uprzednio na patelni i zaprawiamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej którą, rozrabiamy w zimnej wodzie . Doprawiamy solą i pieprzem oczywiście jeśli trzeba .
* Jak zasmażamy mieloną paprykę ? Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek tłuszczu . Może być olej lub masło klarowane . Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy 3 łyżki słodkiej mielonej papryki . Ponownie wstawiamy na malutki ogień i doprowadzamy do wrzenia . Tak trzymamy na ogniu około 3 - 4 minut . Zdejmujemy z ognia dodajemy zimnej wody , tyle aby papryka nabrała rzadkiej konsystencji ale nie wodnistej . Tak przygotowaną zasmażkę paprykową wlewamy do gorącej zupy gulaszowej .