Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa z kluseczkami śląskimi

Zupa gulaszowa z kluseczkami śląskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 386 Ocena: 5240

Dodano:

Odsłon: 588

ta zupa jest trochę pracochłonna, ale pyszna, więc zachęcam do wypróbowania

Składniki

  • łopatka wp 80 dag
  • cebula
  • czosnek
  • papryka czerwona
  • sol, pieprz, tymianek, oregano
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka pszenna
  • kluski: ziemniaki ok 1 kg
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa gulaszowa z kluseczkami śląskimi

Przygotowanie

  1. 1. mięso umyc, pokroić w kostkę, odsmażyć na patelni, podlac wodą, posolic, dusić, gdy mięso zmieknie, dodać podduszoną cebulę i czosnek, dalej dusić na małym ogniu,
    2. ziemniaki na kluski obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę, przestydzić, uformować kwadrat, oddzielić 1/4 ziemniaków, w puste mienjsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać oddzielone ziemniaki, wbić jajko, wyrobić ciasto, formować małe kluseczki, wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 3-4 min,
    3. do zupy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i łyżkę koncentratu pomidorowego, zaprawić mąką wymieszaną z wodą, gotować jeszcze chwilę, zupę doprawić ziołami, pieprzem, podawać z kluseczkami,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń