Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gyros

Zupa gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2387

Dodano:

Odsłon: 9547

Zupa gyros to bardzo smaczne, sycące i pożywne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw i kurczakiem idealne dla wielbicieli ostrych smaków. Jest to wyśmienita zupa, która z powodzeniem może zastąpić danie główne dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa ( 30 g )
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka słodkiego sosu chili ( szklanka 250 ml )
  • 1 puszka pomidorów krojonych ( puszka 400 g )
  • 1 puszka kukurydzy ( 340 g )
  • 500 ml bulionu
  • 200 g śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa gyros

Przygotowanie

  1. Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski bądź w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do gyrosa dokładnie mieszając i odstawiamy na 15 minut.

  2. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. Żółtą, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w niewielką kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobno.

  3. W kolejnym etapie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem około 5 minut, do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.

  4. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę i krótko ją podsmażamy, często mieszając. Do cebuli dodajemy pokrojone papryki oraz ogórki, wszystko mieszamy i chwilę dusimy. Następnie do warzyw wlewamy bulion, dodajemy podsmażonego kurczaka, pomidory z puszki oraz kukurydzę z zalewą, całość razem łączymy i gotujemy do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania do zupy wlewamy sos chili, wrzucamy kapustę pekińską, wszystko mieszamy i gotujemy około 3 minut, następnie zupę łączymy ze śmietaną. Na końcu w razie potrzeby zupę doprawiamy jeszcze odrobiną soli i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń